Maдейра. История и особености

През IV век италианските моряци и през V век португалците, независимо едни от други, откриват остров, разположен сред Атлантическия океан, на северозапад от африканския бряг. Буйната растителност на новооткрития остров била поразяваща и покривала цялата му територия. Оттук дошло и наименованието на този остров – Мадейра, което на испански (Madera) и на португалски (Madeira) означава „гора“ и „дърво“.

Не след дълго обаче дивата растителност отстъпва място на плантациите от захарна тръстика от Сицилия и на лозята с Малвация, които по заповед на Хенри Мореплавателя, били доставяни от Крит. Дълго време се е смятало, че Мадейра е символ на Божията благодат, изпратена на моряците заради страданието им по време на дългите пътувания.

Днешният център на лозарство и винопроизводство се намира в град Фуниал. Климатът на острова е благоприятен за лозята и разликите не превишават 5°. Годишните валежи са между 638-750 мм и са равномерни през цялата година. Почвите са с вулканичен произход.

След беритбата гроздето се смачква и се оставя да ферментира. Но за да се превърне в мадейра, трябва да бъде загряно при определени условия. Вината, които се правят на остров Мадейра са единствените в света, които на определен етап на производството им, се пекат в пещ. Вината се загряват в специални фурни или чрез използването на специални тръби, които преминават през съда с виното. Процесът се нарича естуфаген (estufagen), което идва от португалската дума estufa(фурна). Именно този начин на загряване дава уникалния характер на виното, като запазва киселинните нива високи и след бутилирането им вината могат да бъдат съхранявани в продължение на много години. Но дори и след като бутилката е отворена, виното се характеризира с необичайна дълготрайност.

Мадейра се прави на принципа на вината портвайн, чрез добавяне на алкохол по време на ферментацията. Това предизвиква спиране на ферментацията и повишаване на алкохолното съдържание с около 17-20% на обем. Виното отлежава в дървени съдове, които се запечатват с бананови листа и корк. Смесването на вината се извършва непосредствено преди бутилирането им.