Франция и Испания в розови тонове

За най-известно и може би най-качествено сред розовите вина е прието френското. Когато на етикета е написано „rose“, означава, че става въпрос за розово вино. И ако искате да сте сигурни в качеството, търсете надписа Appellation… controle. На мястото на многоточието се намира името на региона (Тавел, Лирак) с особеностите на почвата, микроклимата и други фактори, които са от значение за производството на напитката. Този надпис гарантира качеството на напитката и дава информация за производителя.

Френските розови вина се произвеждат предимно в южната част на страната – Прованс и Лангедок, където се прави повече розово вино, отколкото всяко друго. В разгара на лятото на Лазурния бряг розето буквално се лее като вода. Сред най-известните видове е Прованс-Бандол, отличаващо се с ярък цвят и плодов аромат. Повечето местни вина се разпознават по специфичната форма на бутилките. Най-известните розови вина в Лангедок са сладките Банюлс и Ривзалт – с високо качество, богат аромат, вкус на ягоди, сушени плодове, мед, ванилия и бадеми.

В Испания наричат розовото вино „rosado“. Въпреки че понякога се нарича „rose“, то се отличава от френското. Испанците правят своето розе по-сухо и често е по-силно. За да се постигне високо качество, се използва червеното грозде Темпранийо. В Риоха виното носи наименованието на самия район. Като критерий за качеството на етикета трябва да присъстват надписите Denominacion de Origen Calificada (за вината от Риоха) или само Denominacion de Origen. Ако не намерите посчените надписи, много вероятно напитка не е качествена.