Стареене и съхранение на виното

Повечето от вината могат да се консумират след около две години от реколтата. С времето някои от тях запазват качествата си, а други ги подобряват. Голям потенциал имат червените вина. Обяснението е свързано с технологията на тяхното производство. За направата на червено вино се използва не само гроздовия сок, но и люспите на гроздето. По този начин виното се насища с танини и с течение на времето неговото качество се повишава.

Танините се извличат по време на процеса на ферментация. Ето защо докато виното е младо, неговият вкус е леко горчив. Но по време на стареенето, те осъществяват контакт с пигментите и се образуват полимери. Колкото повече нараства тяхното количество, токова по-тръпчив вкус придобива виното. И това продължава до бутилирането му, след което виното се затваря и се прекратява достъпа на кислород. На този етап се развиват сложни аромати, които виното е придобило от гроздето и от дървеното буре. Променя се и неговия цвят.

Бутилките с вино трябва да се съхраняват при температура между 13-15° и влажност 80%. Подходящо за съхранението му е всяко тъмно място, което отговаря на посочените условия за температурата и влажността. Температурата не трябва да е висока и е задължително да е постоянна. За да се запази бистро и с добри вкусови качества, виното не трябва да бъде съхранявано по правилен начин.