Розе и розово шампанско

Розовите вина притежават някои от характеристиките на белите и на червените вина, но въпреки това те са отделна категория. По плодовите елементи и наличието на танини наподобяват червените вина, но по други свои качества приличат на белите. Те се правят от червени сортове грозде, но по технологията на белите вина. Във френската област Шампан се използва един специфичен метод за производство а розови вина, който е разрешен само там, а именно смесването на бяло и червено вино.

Характерно за технологичния процес на розето е, че на ферментация се подлага само гроздовата мъст. Зърната се отделят от чепките и мъстта престоява няколко часа. Следва процесът на пресоване, при който ципите се отделят и след това започва ферментацията.

Розовото шампанско се появява в Съединените щати по време на забраната през 1920 година. За направата му се смесват бяло и червено вино до постигането на желания цвят или се използват 2/3 червено и 1/3 бяло грозде. Обикновено се използва вторият метод, който е за предпочитане.

Почти всички големи производители на шампанско правят някакъв вид розово шампанско (включително Laurent-Perrier, Krug, Pommery&Greno Taittinger и други). Има много производители на розови вина, но не всяко пенливо вино е шампанско. За да бъде такова, то задължително трябва да е произведено в региона Шампан.

Ако искате за закупите розово шампанско, но не сте сигурни във вашия избор, ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза:
· информирайте се как е направено шампанското на което сте се спрели и съберете информация за вкусовите му качества. Обикновено това шампанско притежава същите качества като традиционното – свеж плодов вкус и добре балансирано тяло.
· запознайте се с ценовите диапазони на напитката
· ако не знаете кое да изберете, имайте предвид, че доказани марки са тези на производителите с опит, които съществуват от много дълго време, но техните продукти имат и по-високи цени (Veuve Clicquot, Louis Roederer и други).