Регионът Бордо

Регионът Бордо е един от най-старите и най-известните в света винопроизводствени райони. Всяка година в него се произвеждат около 500 милиона бутилки бели и червени вина с отлично качество. Няма да е преувеличено, ако се каже, че провинцията дава тон на цялото френско виноделие. Именно тук се произвеждат петте най-добри червени вина в света – Шато Лафит-Ротшилд, Шато Мутон Ротшилд, Шато Латур, Шато О’Брион и Шато Марго. Повечето производители използват на етикета снимката на стария семеен имот – замъка Шато (Chateau).

Лозята в Бордо заемат площ от 113 хиляди хектара и покриват целия департамент Жиронда. Климатът в Бордо е умерен и реколтата е силно зависима от природните условия през съответната година. Бордо е известно преди всичко с червените си вина. Сухото червено вино от Бордо се счита за еталон на вкуса и качеството. Червените вина се произвеждат от Каберне Совиньон и Каберне Фран, които често се смесват с Мерло и Малбек. Но белите вина на Бордо по вкус не отстъпват на червените, въпреки че се произвеждат в по-малко количество. За производството на бели вина се използват сортовете Совиньон Блан и Семильон. Почти 90% от вината Бордо са с контролиран произход (АОС Bordeaux). Категорията АОС Bordeaux Superieur е за вина, които отговарят на още по-високи изисквания.

Провинцията Бордо е разделена на региони, във всеки от които се произвежда типично и уникално вино. Най-известните винарски райони в Бордо са Meдок, Грав, Помрол, Антр-де-Мер и Сент Емильон. Световноизвестните сладки вина се правят в Сотерн и Барсаке. Младите червени вина от Бордо се характеризират с тръпчивост и с висок потенциал за отлежаване, с течение на времето формират богат букет и наситен рубинов цвят. Белите вина се отличават със свеж и закръглен вкус и многообразни аромати.

Вината Бордо са лесно разпознаваеми по формата на бутилките – високи и с издигнати „рамене“. Тясното гърло на бутилката не позволява на утайката да попада в чашите.