Растителни материали за производството на вермут

Вермутът е ароматизирано вино. То се отличава със своя характерен горчив вкус. Появява се в Древна Гърция и в Древен Рим. За начало на неговото разпространение се счита 1836 година, когато започва масовото производство и износа му от „Братя Кора“ (Италия). Основните италиански производители на вермут са „Мартини Роси“, „Чинцано“, „Риккaдонна“ и „Кора“, наред с тях обаче днес много други страни се занимават с неговото производство.

Ароматизираното вино се получава чрез смесването на вино, алкохол, захар, лимонена киселина, карамел, екстракти или настойка от растителни съставки. То може да е сухо или сладко. Захарта се добавя във формата на сироп и е около 50 или повече грама на 100 см³.

Използваните суровини могат да бъдат треви, клонки, листа, корени, цветя, кори, плодове. Те се разделят на ароматни и неароматни билки, корени, пъпки на цветя, кори, масла, лимонови и мандаринови дървета (от които се използват корите на плодовете).

Растителните материали имат сложен химичен състав. Важен показател за качеството на растителните суровини е съдържанието на етерични масла в тях. Обикновено билките и цветята се събират по време на цъфтежа, когато са богати на балсамови и смолисти вещества. За плодовете се изчаква настъпването на пълна зрялост, а за корените се използва момента след увяхването на откритите им части, но преди преминаването им в състояние на зимен сън.

Растителните материали се събират в сухо време, след което веднага се почистват и се изсушават при температура под 40°. Големите корени се нарязват по дължина на 2-4 части. По време на съхранението етеричните масла се изпаряват. За да се ограничи загубата на маслата, суровините се съхраняват в чисти и проветриви помещения с температура между 0-4° и влажност 65-70% (в повечето случаи в продължение на година). От сложни комбинации на растителните материали се подготвят екстракти, които представляват важна съставна част при производството на вермут.