Портвайн

Портвайнът е най-разпространеният представител от категорията на специалните вина. Това вино се отличава с пълен, хармоничен, лек, копринен вкус, с добре дефинирани плодови и по-конкретно ягодови тонове и с лек привкус на мадейра. Някои представители на портвайна във вкуса си имат бадемови, портокалови, цветни тонове, както и нюанси на праскова, мед, ягоди, ананас и пъпеш.

Днес по-голямата част от портвайна се произвежда по съвременни технологии. Въпреки това обаче все още съществуват някои производители, които използват традиционните методи на производство, част от които е мачкането на гроздовите зърна чрез тъпченето им с крака в специални вани от гранит. За ферментацията на портвайна са необходими 2-3 дни. Тъй като портвайнът е подсилено вино, на определен етап се добавя алкохол и по този начин ферментацията се спира. Това се прави когато около половината от естествената гроздова захар се е превърнала в алкохол. Като се има предвид краткия срок на ферментация от изключителна важност от гроздовите зърна да се извлекат максималните цвят, аромат и танини.

Виното прекарва зимните месеци отлежавайки в дъбови бъчви. След това се транспортира в град Вила Нова де Гайя. През периода на зреене то се прелива няколко пъти от една бъчва в друга, за да се отдели утайката. Най-качественото вино попада в категорията Vintage Porto, което е „изключителната реколта“. Според качествените си характеристики останалите вина влизат в категориите Late Bottled Vintage, Aged Tawny, Colheita, Ruby и т.н.

Голяма част от вината от категорията Vintage отлежават в избите на Вила Нова де Гайя. За да влезе в тази категория дадено вино се дегустира по няколко пъти всеки месец в продължение на няколко години. Стареенето на портвайна в бъчвите безусловно влияе на неговото развитие. За разлика от сухите вина бъдещият портвайн отлежава в дъбови бъчви от 3 до 6 години и това регламентирано със специален закон. Именно този период се счита за оптимален за деликатното окисление на виното чрез постъпващия през порите на дървесината кислород и за понижаване на високото в началото таниново съдържание. За производството на порто е разрешено използването на три вида бъчви, изработени от португалски, френски и американски дъб.

Френският дъб е най-ситно порестата структура, затова той позволява на виното да се развива най-хармонично. Американският дъб има среднопореста структура и по този начин води до ускоряване на развитието на портвайна. Португалският дъб се използва само за стареене на вино, което не се отличава с високо качество.

Подобно на шампанското виното порто е резултат от смесването на няколко вина. Обикновено то се прави чрез смесването на не по-малко от 15 вина с различно качество и на различна възраст. Най-младото от тях дава свежият и богат плодов вкус, а най-старото формира „тялото“. Останалите вина, включени в състава, придават на виното мекота, сложност, наситеност, деликатност и богатство на вкуса. Портвайнът от категорията Vintage също представлява смес от няколко вина, но от една и съща реколта. След смесването им виното отново отлежава най-малко три години.

Портвайнът се отличава от другите вина по своето алкохолно съдържание (19-22%), по цвета и по сладостта си. Съществуват няколко метода за неговото производство, но основните са два – кратък и оксидативен. При първият виното е затворено в резервоари и няма контакт с кислорода. В резултат на това се получава меко вино с едва доловим вкус на дърво.

Ruby или червеният портвайн представлява младо вино с богат цвят и плодов букет. Обикновено този вид вино съзрява за период от три до пет години. То се съхранява в съдове от неръждаема стомана и един от най-евтините видове.

Tawny или тъмножълтият портвайн се състои от вина, с различна отлежалост. Някои от тях узряват най-малко седем години в дървени бъчви, където придобиват пикантен аромат. Други са смес от няколко вина, а периодът им на зреене е посочен на етикета.