Полезно ли е виното?

Никой не може да каже със сигурност как е възникнало виното. Вероятно раждането й е било чиста случайност? Не може да се отрече, че то е продукт на съвместната дейност на човека и на природата, защото последната сама, би произвела само оцет. С течение на времето и с развитието на технологията, качеството на виното значително се е подобрило.

Виното е продукт на алкохолната ферментация, която се провежда в резултат на дрождите, съдържащи се в ципата на гроздето. Ферментацията на гроздовият сок го превръща в алкохол, независимо дали са били добавени или не допълнителни дрожди.

В състава на тази напитка участват много компоненти, които казват благоприятно влияние върху нашето здраве. Това, което всички знаем, е че виното подобрява храносмилането и оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, но ползата от него не се заключава само в това. Знаете ли, че виното
· тонизира и стимулира мускулите
· предпазва от образуването на камъни в жлъчката
· подобрява кръвообръщението
· понижава нивото на „лошия“ холестерол и повишава т.нар. „добър“ холестерол
· стимулира имунната защита
· забавя остаряването на клетките на организма
· в малки количества има антидепресивен ефект (но никога не смесвайте антидепресанти с алкохол!) и т.н.

Изглежда виното е една чудодейна напитка. В известен смисъл е така, но за да имате полза от него, препоръчителната доза са 3-4 чаши на ден за мъжете и 2-3 за жените. Прекалената консумация на алкохол причинява сериозни вреди на организма и по-конкретно нанася щети на черния дроб, тъй като той трябва да трансформира около 80% от поетия алкохол. Ако алкохолът е много, вероятността от поява на фиброза и чироза на черния дроб нараства. Още по-големи данни настъпват, ако злоупотребата с алкохол се съчетае с тютюнопушенето, но това е въпрос на друга тема.

Пиенето на вино е хубаво и полезно, когато е умерено. А и кой би могъл да си представи живота без вино?