Полезни свойства на гроздето

Не случайно наричат гроздето „вълшебният дар на природата“. То е приятно на вкус, но има и ценни за организма хранители качества – жизненоважни витамини, минерални и органични вещества. В него се съдържа гроздова захар, която е в най-достъпната за човешкия организъм форма на глюкоза и фруктоза.  Тези енергийни продукти имат важна роля в жизнената дейност на човешкия организъм и в различните видове сортове варират от 16 до 25%. Ценността им се състои в това, че те се усвояват бързо и лесно от организма. Вземат участие в много важни биологични процеси на човешкото тяло, като синтеза на протеини и витамини. Полезните вещества, съдържащи се в гроздето,  влияят върху някои хормони, регулиращи метаболизма на мазнините и стимулират процеса на растежа.

Полифенолни вещества, съдържащи се в гроздето, подобряват обмяната на веществата и оказват влияние върху процесите на дишане и спомагат за развитието на организма. Други елементи намаляват значително вредното слънчево и радиационно въздействие и предпазват от нежелани ефекти. В прясното грозде се съдържа пектин, който има антитоксично действие и намалява вредата от слънчевата радиация.

Гроздето е много богато на лесноусвоимите от организма витамини предимно от групите А, В, С и други. По своята дейност и ефективност то превъзхожда можество други източници на тези витамини. Така например гроздовият сок в сравнение с цитрусовите плодове, боровинките и крушите, съдържа значително по-висока степен на калий, калций, фосфор и магнезий.

Заради тези и много други свойства, които притежава,гроздето се е славело с репутацията на висококачествен лечебен продукт още в древността. В миналото било използвано при лечението на анемия, на стомашно-чревни заболявания  и дори на туберкулоза. На всички е добре познато, че глюкозата е незаменима при състояние на слабост на организма, както и че възстановява нормалната дейност на сърдечно-съдовата и на нервната система. Гроздето съдържа лесно смилаеми захари, витамини, органични киселини, катиони и има не само физиологични, но и диетични свойства. Но този плод не е само ценен енергиен източник. Гроздето увеличава отделянето на урина и така пречиства целия организъм от натрупаните токсични вещества.

Мнозина смятат, че полезните вещества се съдържат само в пресните плодове, но не и в преработените консервирани гроздови сокове, а това съвсем не е така. От получената от гроздето мъст например се изготвят таблетки, които употребявани с минерална вода, имат лечебни свойства.

За икономиката и по-специално за винопроизводителната промишленост от особена важност е винената киселина, която се произвежда като се преработват остатъците при производството на вино. Тази киселина се използва при производството на сладкарски изделия, безалкохолни напитки, консерви, вино, но също и във фармацевтичната, фотохимичната, текстилната и полиграфската индустрия.