Малага. История и производство

Малага е вид десертно вино и има дълга история. Това вино било предпочитано от древните гърци и римляни, които го съхранявали в амфори, изложени на слънце по терасите и таваните.

Разцветът и популярността на малага идват през Викторианската епоха, когато Англия закупила голямо количество от нея. По онова време тя била наричана „дамско вино“ (lady’s wine). Екатерина Велика например не сядала на масата без малага.

Днес технологията на производство на малага е съобразено с екологичните изисквания в град Малага, провинцията Андалузия. По пътя на тази технология по естествен начин се получава грозде с високо съдържание на захар. В този район на Южна Испания се отглеждат предимно сортовете грозде Педро Ксименес и Мускат, за които е характерно високо съдържание на захар.

Испанската малага е вид смесено вино. Приготвя се от няколко вина, които се смесват в определени съотношения. В резултат на този процес се получава вино със специфичен характер. Вината, които се използват за сместа за малага са следните:
Секо – сухо вино със съдържание на захар до 0.5%.
Абокало – полусухо или полусладко вино със захарност 0.5-5%.
Маестро – тази е основната съставка на малага. Виното е предварително подсилено до 7%. При него ферментацията протича бавно и се прекратява при достигане на алкохолно съдържание 15.5-16% и на захарност 16-20%.
Тиерно – деликатно вино, при производството на което гроздето се смачква и още преди ферментацията сместа се подсилва с алкохол, докато достигне 8%. След завършване на ферментацията, виното е с алкохолно съдържание 15.5-16%.
Дулче е сладко вино със захарно съдържание 36-38%.
Аропе представлява по-скоро вид сироп, получен чрез варене.

Особеностите при приготвянето на малага се състоят в самия процес, който започва с подбора и изсушаването на гроздето на слънчеви площадки. След това една част се подлага на ферментация, а друга се вари докато се получи смес с тъмен цвят. През периода на отлежаване виното придобива леко обгорял смолист вкус, обогатен с нюанси на сини сливи и кафе.