Класификация и избор на порто

Портвайнът или както още се нарича „порто“ носи своето наименование от португалското пристанище Опорто. Районът на неговото производство е по течението на река Дуро и нейните притоци, южно от Песо да Регуа. Това е едно доста особено място, защото територията е съставена от склонове, и дори най-полегатите са с наклон от 60%. В тази област влажността в много голяма, а годишното количество на валежите достига 1200 мм. Климатът се характеризира със сухо и горещо лято, а зимата е студена. През лятото средната температура може да достигне дори 40°, а по време на гроздобера обикновено не е по-малко от 30°. Виното се произвежда главно от сортовете Тинта Рориш, Турига Национал, Турига Франкеса, Тинта Као, Тинта Барока и Сусао. Когато става въпрос за бяло порто, използваните за производството му сортове са Рабигато, Кодега и Малвазия Фина.

Портвайнът с указана възраст е смес от Ruby и White Port, а по-качествените видове – Tawny могат да отлежават дори седем години в бъчви и имат особена мекота.

Tawny Port е датиран портвайн – на неговия етикет е посочено кога е бутилиран и колко дълго е отлежал. Характерното за него е, че е с високо качество и няма утайка. Веднъж отворена, бутилката може да престои най-много няколко седмици.

Vintage са вина с превъзходно качество. Отлежават около 2-5 години в дървени бъчви, след което се бутилират. Тези вина могат да бъдат от една или от няколко реколти. Vintage Port е едно от най-дълготрайните видове. Произвежда се от една реколта и се бутилира след като е отлежало две години. Виното е плътно и богато на танини. То е най-добро след като са изминали поне 20 години. Образува утайка, поради което се нуждае от декантиране. След отварянето на бутилката през следващите няколко дни виното трябва да се консумира.

Single Quinta Vintage Port е висококачествено вино от една изба. Crusted Port не е признато като отделна категория в Португалия, това е една категория, въведена от британците. В своята същност е Ruby Port бутилирано докато е младо. В процеса на отлежаване образува утайка, поради което трябва да се декантира. Colheita Port е висококачествено вино от една реколта. Отлежава в бъчви най-малко осем години, а често дори по-дълго. Много фино вино, което няма утайка.

Late Bottled Vintage Port се прави само от избрани сортове грозде от една и съща реколта. Виното отлежава в дървени бъчви обикновено за около 4-6 години и след бутилирането му е готово за консумация. Има червен цвят и е плътно и меко.

Портвайнът е подходящ като аперитив, но се съчетава идеално с почти всички храни – закуски, ядки, кафе, шоколад, плодове, сирена и т.н. Tawny например е подходящ като аперитив, а Ruby е идеален в чист вид и в коктейли. Сервира се в специален декантер или в чаши с формата на лале с обем 250-270 мл. Бутилките с портвайн се съхраняват в изправено положение, заради съдържащата се във виното утайка. Чашата се пълни до половината. Червеното порто е сервира при 18°, а бялото – при 10-12°.