Как да изберем и да сервираме кава?

Всеки момент в живота е различен и поради тази причина, изборът на кава е много личен. Всеки момент изисква подходящ аромат, цвят и дава различни усещания. Съществува много разнообразна гама с различни нюанси от вина, които са идеални като аперитив, или с основните ястия. Виното кава се съчетава добре с различни храни. Така например то е идеално с предястия, за коктейли, с риба и миди. Reserva Brut е подходящо за червени меса, дивеч и яхнии, а сухата кава е за предпочитане е бяло месо. Обикновено полусухата придружава десерти и сладкиши.

Идеалната чаша, в която се поднася кава, позволява да се наслаждаваме на ароматите и да видим елегантните мехурчета. Тя е с формата на лале, висока и заострена към върха, но може да се използва и традиционната чаша флейта. Необходимо е тя да е прозрачна, за да разкрие издигащите се мехурчета, да се покаже тяхното изкачване и изчезването им, както и нюансите на цвета.

Правилната температура е от основно значение за кава. Препоръчително е виното да се охлади за няколко часа в хладилника преди сервиране. Друг ефективен метод е да се постави в кофа с лед и вода и отгоре да се поръси обилно с едра морска. Виното кава винаги се сервира студена, най-добре при температура между 5 и 8° С. Чашата не се пълни много, защото така виното се затопля. При отваряне на бутилката, тя се държи под ъгъл от 45°. Не изтегляйте тапата със сила, което ще ви гарантира едно елегантно сервиране.

Бутилките с кава трябва да се съхраняват на хладно, при постоянна температура между 10 и 15° C и да са защитени от въздушни течения, светлина и вибрации. Бутилките могат да се съхраняват вертикално или хоризонтално, въпреки че се препоръчва те да се съхраняват в кутиите, в които са получени. От момента, в който напуска винарната, кава е готова за пиене. С течение на времето не се подобрява значително. За да я пиете в оптимални условия, консумирайте кава не по-късно от десет месеца от датата на закупуване.