Кагор – сладост за душата и здраве за тялото

Кагор е сладко червено десертно вино с мек и кадифен, но същевременно тръпчив вкус. В него се улавят нотки на френско грозде или сливи, како или шоколад. Обикновеният кагор (без екстракт) съдържа 16% алкохол и 16% захарно съдържание, а марковият, който е отлежал поне три години, е с 16% алкохол и 18-25% захар. Често е наричан „църковно вино“ и не без основание. Ако сънувате причастие или че пиете кагор в църква, в живота ви ще настъпят положителни промени.

Кагор е особено вино, което има както интересна история, така и особени свойства. Наименованието му идва от малкия град Каор в югозападна Франция. Още през първи век от тъмночервеният наситен гроздов сорт Малбек там се правели чудесни алкохолни напитки. Особеният климат позволя на гроздето да узрее добре и да извлече от почвата и от природните условия всичко, което те могат да дадат. Специалната технология на производство прави възможно получаването на удивително красиви букети, но също и на много полезни свойства. Известно е, че още в миналото се е използвала топлинна обработка, така че вината още при зараждането си са били достатъчно стабилни. Това позволявало съхраняването им за дълги периоди от време и транспортирането им на дълги разстояния.

Днес, след като са изминали толкова много години от появата на това вино, то все още е едно от най-добрите. През около XVII век славата на чудесната напитка се разпространила и извън Франция. Но центърът на производство на кагор остава Бордо. И докато всички пиели и хвалели виното, било установено, че наред с всичките си превъзходни качества, то имало и лечебно свойство. И наистина то има положителен ефект върху черния дроб, сърдечно-съдовата система и стомашно чревния тракт. Благодарение на тези свой качества, виното се издига над останалите и става едно наистина много специално вино.