Историята и технологията на мадейра

Сухото десертно вино Мадейра носи името на известния португалски остров в Атлантическия океан, разположен срещу бреговете на Северозападна Африка. Съществува едно древно предание за появата на това вино. Преди много време един търговец изпратил партида от своето вино в Индия. Корабът, който трябвало да превози виното, бил натоварен с голямо количество бъчви. И така той се отправил към Индия. Пътят бил дълъг и за да се стигне до предназначението, трябвало да се заобиколи Африка и да се пресече екватора два пъти. В течение на всичките тези месеци, виното отлежавало и отлежавало…

Когато корабът пристигнал в Индия, било установено, че човекът, за когото било предназначено виното бил починал, а семейството му отказало да плати доставката. Капитанът на кораба трябвало да върне виното на неговия собственик. Но търговецът не бил в състояние да плати за превоза, а и бил ужасен, че виното се е развалило. Отчаянието го довело до мисълта за самоубийство, но преди това решил да опита виното. Отворил една от бъчвите и разбрал, че не е още рано да сложи край на живота си – виното в бъчвата, както и във всички останали, се оказало възхитително.

Събитието бързо се разнесло и предизвикало професионалния интерес на много винопроизводители по онова време. Първоначално се смятало, че напитката е получила великолепния си вкус в резултат на продължителното „раздвижване“ по време на пътуването и били създадени специални стелажи, наподобяващи гигантско махало. Въпреки това обаче приспособлението не дало очаквания резултат и виното оставало същото.

Следващото предположение било свързано с тропическите горещини, на които виното бил подложено по време на пътуването до Индия. Бъчвите с виното започнали да се изнасят на слънце. Но тъй като на остров Мадейра няма силно слънце и горещини през цялата година, виното трябвало да се загрява и по изкуствен начин. Така били създадени специалните пещи за производството на мадейра. Но дори и днес висококачествената мадейра отлежава на слънце на открити площадки или в специални оранжерии.

Първата лоза на острова била посадена през 1421 година. Благоприятният климат и вулканичната почва на местността предоставяла отлични условия за отглеждане на най-добрите сортове грозде – малвация, вердельо, видон, буал, серсиал, мускат и аликанте от белите, и Тинто Негра Моле, батар и ферал от червените. Технологията на производство на мадейра получила наименованието мадерация. Тя включва два основни етапа – получаване на материала за виното и последващата термична обработка.

Мадейра е напитка, която се отнася към силно окислените вина. Отличава се със силно изразен сложен аромат с пикантни смолисти нотки и вкус, в който може да се разпознаят бадеми, оттенъци на ром и на коняк, тонове на лешници и фъстъци, както и на печен ръжен хляб. Цветът на напитката е достатъчно плътен, наситен и варира от цвета на чай до тъмно кехлибарен. Мадейра се употребява в чист вид, но може да се използва и за направата на някои коктейли и пунш.