Испанското пенливо вино кава

Шампанското е първото и най-известното пенливо вино. Но само вина, произведени във френския регион Шампан, могат да се наричат шампанско. Испания също произвежда много фини пенливи вина и те се наричат кава. За направата им се използва метода шампеноаз или така нареченият „традиционен метод“, който се използва и за направата на шампанско. Един от най-известните производители на кава е Codorniu, но в каталонския район, южно от Барселона, има и редица други производители на пенливо вино.

Висококачествени пенливи вина, включително кава и френското шампанско, съдържат мехурчета от въглероден диоксид. Но запитвали ли сте се как се получават?
Първо гроздето се бере и се произвежда бяло вино. Може да бъдат смесвани няколко вида, като обикновено се използват испанските сортове Xarello, Macabeo и Parellada. След това в бутилките със смесени вино се добавя сиропирана смес от дрожди и захар, която предизвиква вторична ферментация. На този етап бутилираното вино се запечатва с временна запушалка и се прехвърля в избите.
При вторичната ферментация дрождите превръщат захарта във въглероден двуокис. Тази ферментация, както и стареенето на виното в бутилките продължава девет месеца при температура между 55 и 59 градуса по Фаренхайт. През този период бутилките от време на време се завъртат и все още редица винарни го правят ръчно. В резултат от този процес утайката се събира в областта на гърлото на бутилката.

През 1991 година Европейският съюз въведе юридически спецификации, с които стандартизира качеството за виното кава, като с това призна произхода на това вино. В основата на корковата тапа на всяко истинско вино кава е отпечатана звезда с четири точки. Шестте официални вида, в зависимост от съдържанието на захар, са следните:

Extra Brut – 0-6 грама захар на литър (най-сухата кава)
Brut – 0-15 грама захар на литър
Extra Seco – 12-20 грама захар на литър
Seco – 17-35 грама захар на литър
Semi-Seco – 33-50 грама захар на литър
Dulce – повече от 50 грама захар на литър, (най-сладката кава)

Имайте предвид, че цените на най-висококачествените вина кава са много по-ниски, отколкото френското шампанско или калифорнийското пенливо вино.