Дъбовите бъчви и виното

botte-vino_01_big

Знаете ли, че от гледна точка на биохимията, материалът, от който са произведени дъбовите бъчви, има по-тясно взаимодействие с виното, отколкото с ракията? В действителност виното и дъбовият дървен материал пресдтавляват идеалната биологична двойка. Процесите, които протичат при това взаимодействие все още не са напълно изучени и на този етап се оказват необясними.

След наливането на виното в дъбовите бъчви се активират биологични процеси, в резултат на които виното променя своята структура. Така например, мастните киселини се превръщат в по-лесно усвоими за тялото. Преди няколко години френски биолози са извършили изследвания, резултатите от които показват, че след добавянето на голям брой замърсители и пестициди към виното, налято в дъбови бъчви, шест месеца по-късно тестовете показват, че в него не са намерени никакви следи от вредните добавки.

_public_53_2198_5B1_5D724Бъчвите могат да се правят от всякакъв вид дървен материал, но колкото се отася до виното, съществуват специални изисквания. Разстоянието между годишните пръстени на дървото, от което са произведени, не трябва да надвишава два милиметра, а освен това се използват само дървета, които са на възраст не по-малко от 80 години. За най-подходящи се смятат френският и кавказкият дъб. От първоначалния обем на дървесината се използват едва 16-18%, а останалата част е отпадъчен материал. Дъбовият материал се изсушава в специални сушилни камери при определена температура и влажност, в резултат на което се намалява до минимум деформацията на бъдещите бъчви. По този начин се елиминира опасността от тяхното напукване, свиване и гниене.

Скоростта на узряване на виното зависи от областта на контакта на виното с дъбовата повърхност. При класическите бъчви 200-300 литра вино отлежава в рамките на една-две години, като в него не се добавят консерванти. Но при бъчвите от 31 литра този контакт е десет пъти по-голям и виното отлежава само два месеца. Не е необходимо да се добавят консерванти, тъй като виното няма контакт с въздуха, а танините, които са в дървото, се явяват естествени консерванти.
Снимки: bottigeremia.it, annuncifacili.net