Декантиране на червени вина и на порто

Не е тайна, че при стареенето на вината се образува утайка. Целта на декантирането е тя да се отстрани, защото при наливане в чашата виното трябва да е чисто и безупречно. Старите вина, особено червените плътни вина и някои десертни видове, след като престоят повече от три години в бутилки, образуват утайка дори и ако са били предварително филтрирани. Но кои вина, кога и как трябва да се декантират?

Прието е, че вината на възраст между шест и дванадесет години, се декантират около три часа преди да бъдат сервирани, а много старите вина – непосредствено преди сервирането им. Но декантирането на старите вина не е задължително, ако оставите бутилката в изправено положение за около ден-два. Когато го сервирате, достатъчно е да наливате виното бавно и внимателно, за да избегнете утайката. И накрая младите вина – въпреки че не се нуждаят от декантиране, някои предпочитат да го правят, за да „подпомогнат“ разкриването на ароматите им им или за да ги омекотят, ако са прекалено остри.

За декантирането на червено вино са необходими декантер, тирбушон и чаша за дегустация. Отстранете фолиото, покриващо гърлото на бутилката и внимателно я отворете. Бутилката не трябва да се разклаща, за да не се разнесе утайката. В случай че това се получи, оставете я да се утаи отново.

Налейте малко количество вино в чашата за дегустация, за да се уверите, че виното, което предстои да декантирате е добро. След това налейте малко вино в декантера, разклатете добре, за да се облеят стените му и излейте виното. Целта е да се отстранят евентуалните аромати от препаратите, използвани при измиването на декантера или попадналия прах. На този етап можете да започнете да наливате виното в него – бавно, внимателно и равномерно. Когато забележите, че към гърлото на бутилката се приближава утайка, прекратете наливането и оставете бутилката, независимо от количеството вино, което е останало в нея.

Когато се отнася за декантирането на порто, трябва да се отбележи,че не всички те трябва да се декантират, а само отлежалите. С други думи само вината, направени от специални реколти и следователно за най-престижните вина. Те отлежават много дълго, например 15-20 и повече години, затова винаги имат утайка. За декантирането на порто е необходим декантер и специална фуния с/или цедка. Някои използват и парче финен плат, който поставят между фунията и цедката, за да отстранят дори и май-малките частици от утайката. Виното се налива бавно и без резки движения.

Характерно за тези вина е,че са особено чувствителни към светлината и затова се съхраняват в много тъмни бутилки. Ако искате да съхраните вашето порто в добро състояние за около една-две седмици, декантирайте го. Измийте бутилката и я оставете да изсъхне, след което нелейте в нея виното от декантера и затворете с коркова тапа.