Декантиране на виното – кога и защо?

Сигурно сте виждали как декантират виното в ресторантите, но знаете ли защо се прави това? Понякога виното се поднася в бутилката, в която е остаряло, а в други случаи се изсипва в така наречения „декантер“. Декантерът е стъклен съд с широко дъно, който обикновено има формата на стомна.

В повечето случаи виното се прелива с цел да се отстрани събралата се в него утайка. Въпреки че тя не е вредна за здравето, ако попадне в чашата, е неприятно. Преливането на виното в гарафа се прави именно с тази цел – да се предотврати смесването на утайката с останалата част от течността в бутилката и тя да остане на дъното.

Не всички вина се нуждаят от декантиране. Това се прави главно в случаите, когато виното има утайка. В процеса на стареене червените вина на възраст над десет години със сигурност са образували утайка, но при белите вина не е така и за това те не се нуждаят от преливане.

Когато се отнася до аерирането на виното, то трябва да се изложи на въздействието на кислорода. Това му позволява да се „открие“ и да изрази своя идеален вкус. При контакт с кислорода вкусът на виното се подобрява, което важи особено за богатите на танин червени вина. При декантирането те се омекотяват и придобиват отличен вкус. Това обяснява защо бутилка вино, отворена преди 2-3 дни, има различен вкус от една току-що отворена бутилка от същата реколта.

Вината, които действително се нуждаят от декантиране са робустите, танинови вина, младите Каберне, Мерло, Небиоло и Сира. Много други червени вина, както и някои бели такива, мога да имат полза от декантирането, но в повечето случаи за тях е по-добре само да се охладят до желаната температура, защото така запазват качествата си. Бургундските вина, Пино Ноар и Темпранийо са много уязвими на окисляване. Много старите вина на възраст над 20 години вече са достигнали крайната си повратна точка и имат много утайка. Те трябва да се пият в рамките на 15-20 минути от отварянето на бутилката. Ако ви предстои да декантирате старо червено вино, отчетете факта, че при преливането виното същевременно ще се аерира, затова го направете непосредствено преди да го сервирате. По-младите червени вина, на възраст под 10 години, ще имат полза от аерирането. Същото се отнася и за повечето от средно плътните червени вина на средна възраст, както и за някои бели вина, но в този случай е въпрос на вкус. Бъдете внимателни обаче с леките бели вина – преливането може да ги увреди.