Виното и етикета

etichette_novello1„Гарсон, бутилка шампанско от най-доброто!“ Смятате ли, че ако сте в модерен френски ресторант, е достатъчно да изречете тези думи, за да ви донесат на масата най-изисканото вино, с което разполагат? Разбира се, че не. Да поръчате наистина добро вино съвсем не е толкова просто, колкото мнозина мислят.

Знаете ли да „разчитате“ етикета на бутилките с вино? Със сигурност етикетите съдържат ценна информация, но само за онези, които знаят значението на написаното. За целта е необходимо да имате поне обща представа за цифрите и буквите, които са на етикетите на винените бутилки.

Обикновено етикетите съдържат следната информация:
– съдържанието на алкохол
– областта, от която е гроздето
– обемът на бутилката
– наименованието а виното
– качеството на виното
– видът на виното
– сортът
– реколтата

Но как все пак да изберем виното по етикета?
Различните държави имат свои стандарти за обозначаване на съдъжанието на алкохол. Така напримр за трапезните вина е характерно алкохолно съдържание между 7-14%, като съществуват вариации от около 1.5%. За вината шери и порто алкохолното съдържание варира от 17 до 20%.

При вината от Стария свят, мястото, където е придобито гроздето, дава неговото наименование. Всъщност това причинява редица затруднения, тъй като почитателите на вината от Новия свят (САЩ, Чили, Южна Африка или Австралия) са свикнали името на виното да получава наименованието си от сортовете грозде, от които е направено или от наименованието на лозовия масив. Ако зоната, където се отглежда гроздето, е високо ценена от специалистите, в повечето случаи тя се обозначава на етикета.

Обемът на бутилката е със стандартен размер от 750 милилитра или 1.5 литра. Ще намерите обозначението за обема на бутилката на етикета или на дъното на бутилката.

Повечето вина носят името на мястото, където е добито гроздето. Това важи с пълна за сила за Италия, Испания и Франция (например „Божоле“, „Бордо“, „Шампанско“, „Кианти“, „Риоха“ и други). Но съществуват и някои изключения, като например Alsace, Gros Manseng и други. Имената на вината от Съединените щати, Южна Африка, Австралия, Канада и Нова Зеландия се определят от сорта на гроздето или от вида на лозите (напр. Gallo of Sonoma Cabernet Sovignon).

Ако имате достатъчно информация за вината, със сигурност името на производителя ще ви даде много повече информация за качеството на продукта, отколкото всичко останало. Докато районът, където е добито гроздето, не винаги помага да се определят качествата на напитката. Освен това не рядко дори сред вината с нисък рейтинг можете да намерите вино с невероятни качества. Реколтата обозначава годината, когато виното е бутилирано, което е особено важно за определяне на качествените характеристики на виното.