Винопроизводствени райони в Унгария

От всички винопроизводствени райони в Унгария, най-голяма слава и международно признание имат Егер и Токай, разположени в северната част на страната. Важни за винопроизводството зони са също централната, южната и югозападната, както и езерото Балатон.

Винопроизводственият район Токай се намира в североизточната част на Унгария, почти на границата със Словакия. Лозята тук заемат повече от пет хиляди хектара и са разположени по бреговете на местните реки и на три хълма с южно изложение. Като към това добавим и наличието на почвите с вулканичен произход, се получава идеалната картина за отглеждане на сортовете грозде Фурминт (който узрява късно и има плодове с дебели люспи), ароматното и сладко Харшлевелю, Мускат Лунел и Мускат Блан, който през есента може да бъде засегнат от благородна плесен и да бъде използван за направата на световноизвестното вино Токай (Tokaji, Tokay, Tokaj).

Егер се нарича градът и винопроизводствената област, разположена на североизток от Будапеща. Тук се прави така известното вино Egri Bikaver. Днес това вино не е така натурално и ароматно като в миналото, защото вероятно не се използват същите сортове. За производството му се използват Кекфранкош и немският сорт Лимбергер, Кеко Порто (което е немското Португайзер), Мерло и Каберне Совиньон, отглеждани на вулканични почви. Като цяло виното е силно, с естествен танинов вкус. В областта се създават и добри бели вина от Олаш ризлинг и Леаника, които придават на виното сладък меден вкус.

Езерото Балатон (Трансданубия) е област, разположена на запад от Будапеща. В нея има условия за целия биологичен цикъл на развитие на гроздето – лятото е горещо, а зимата не е много студена. Това позволява производството на качествени полусухи и сладки вина (обикновено са с аромат на на праскова и кайсия). Използват се главно сортовете Олаш ризлинг, Пино Гриджо Траминер, Мюлер-Турагау и Мускат. В северната част на тази зона почвата е глинена и с вулканичен произход. В северозападната част се прави само червено вино. На юг от Балатон растат Каберне Совиньон, Пино Ноар и местият сорт Кадарка, за пълното узряване на чиито плодове се изисква много време. На вулканичните склонове се ражда виното Somloi Furmint, което е било известно още в двора на австро-унгарския император. В най-прохладната северна част на района се ражда пенливото вино Habzo, но в околните селища местните производители правят редица негови разновидности.

Районът Алфелд е много голяма равнинна област, разположена на юг от Будапеща. За него са характерни пясъчните почви, което изключва развитието на филоксерата. Виното, което се прави тук, е от реколтата, произведена в други области, но веднага след нейното прибиране. Лятото е много горещо, зимата е студена, а късно през пролетта често падат слани. Районът е познат предимно с леките си бели вина – полусухи и сладки, леко кисели, както и с някои интересни местни червени вина.